Zivotinje

Za sve koji vole zivotinje
 
HomeHome  FAQ/УпутствоFAQ/Упутство  ТражиТражи  Листа члановаЛиста чланова  Корисничке групеКорисничке групе  Региструј сеРегиструј се  Приступи  

Share | 
 

 Kuvas-prelepa rasa

Go down 
АуторПорука
Ksenija&Bruno
Admin
Ksenija&Bruno

Број порука : 45
Registration date : 10.06.2008

ПорукаНаслов: Kuvas-prelepa rasa   Fri Jun 13, 2008 10:46 am

KUVAS [FCI No. 54]
Originalni naziv rase: KUVASZ
Zemlja porekla: MAÐARSKA
Sekcija: 1
Podsekcija:

Opšti izgled: To je visok pas. Njegov prijatan izgled istovremeno odaje plemenitost i snagu. Razni delovi tela su u lepoj srazmeri, ni izduženi, ni zdepasti. Muskulatura je suva, kosti snažne, ali ne grube. Zglobovi su suvi. Pravilan položaj nogu, duboke grudi i blago strme sapi pokazuju neumornu sposobnost za rad. Trup je duguljast, skoro èetvrtast. Zubalo je snažno. Dlaka je jaka, talasasta, karakteristièna dlaka kuvasa bele boje. To je prvoklasan pastirski pas. Prema izvesnim autorima, doneli su ga sa sobom prvi Maðari, prema drugim autorima, Kumani, narod nomadskih pastira turskog porekla, koje su Mongoli gonili sve do Maðarske u toku 13. veka, doveli su ovog psa u oblast Karpata. On je veran, ali nije umiljat, odlièan je pas èuvar. Ima osetljivo èulo mirisa. Nekada su ljudi lovili vuka ili divlju svinju pomoæu ovog psa. On je nepokolebljivo smeo, èak drzak.

Glava: Najprivlaèniji deo tela na ovom psu je glava, koja odaje plemenitost i snagu. Lobanja je izdužena, ali nije šiljata. Glava je srednje širine, a velike dužine. Vrh glave je širok. U pravoj liniji postavljene su uši koje su usaðene sa strane. Èeona brazda izrazita. Oèni lukovi su umereno razvijeni. Linija stopa je umereno kosa a široko savijena. Njuška je prava, nos se sužava a da ne postaje šiljat. Uzdužna èeona brazda se produžava i na njušku. Nos je šiljat, crn, ivice oènih kapaka i usne su crne.Nosnik je širok, dugaèak i mišiæav. Zubalo je lepo razvijeno, snažno, pravilno i makazasto. Usne priležu uz zube i reckave su na sastavu. Oèi su kose, bademastog oblika i tamno braon boje. Pogled èesto odaje nekakvu divljinu. Krajevi oènih kapaka èvrsto priležu uz oèi. Na vrhu glave usaðene su uši, koje su vodoravno postavljene i previjene u korenu. U zadnjoj treæini njihove dužine, uši se odvajaju od glave, a potom ponovo priležu uz nju. Kada je pas na oprezu, uši se podižu, ali se ne uspravljaju. Uši imaju zarubljen oblik slova V. Vrat zatvara sa horizontalom ugao od 25-30 stepeni. Srednje je dužine, više kratak nego dug snažno mišiæav. Potiljak je kratak. Na vratu nema fanona.

Prednje noge: Kuvasov duboki grudni koš, ali ne i preterano širok i zaobljen, omoguæuje kos položaj i dužinu pleæke. Laktovi nisu uvuèeni pod grudni koš, ali nisu ni odmaknuti od njega. Na pravim nogama je trup, a noge su vertikalne. Potkolenica je dugaèka i suvih mišiæa. Noge se produžavaju do šaplja suvim i èvrstim ligamentima. Zglobovi, a i šaplje, takoðe su suvi. Ugao koji zaklapa došaplje sa horizontalom iznosi 45 stepeni. Šape su napete i stisnutih prstiju. Malo je dlake izmeðu prstiju. Tabani su elastièni. Položaj prednjih nogu je pravilan i umereno širokog stava.

Trup: Greben se vidljivo uzdiže iznad leðne linije. Greben je dugaèak, leða srednje dužine, a slabinski deo leða kratak. Sapi su malo strme, snažno mišiæave i široke. Zbog obilja dlake sapi èesto deluju kao nadgraðene. Grudi su vrlo duboke, duge, ali ne preterano široke. Na sredini prsa nalazi se jedno ispupèenje koje stvara grudna kost i jaka muskulatura. Trbuh je jako pribran. Rep je nisko usaðen, u produžetku sapi. Rep lepo pada do skoènog zgloba. Njegov se vrh savija naviše, ali se ipak ne uvija. Kada je pas razdražen ili na oprezu, rep se podiže iznad visine slabinskog dela.

Zadnje noge: Zadnje noge su visoko uzglobljene. Ugao koji zatvaraju kuk i butina iznosi 90 stepeni, koleni ugao 110-120 stepeni, dok je ugao skoènog zgloba 130-140 stepeni. Butina i noga su jako mišiæavi. Skoèni zglob je širok, dugaèak i veliki. Došaplje zadnjih nogu je strmije od došaplja prednjih nogu. Sape su duže od šapa prednjih nogu i èvrsto su skupljene. Tabani su elastièni, zategnuti. Nokti su snažni i plavièasto sive boje. Zaperke treba odstraniti.

Koža i dlaka: Koža je jako pigmentisana, boje sive, kao škriljac. Nepce mora biti tamne boje. Nos oèni kapci, i usne crni. Tabani su crni ili sivi kao škriljac. Trbuh je ujednaèeno pigmentisan i taman. Jezik je svetio crvene boje. Još uvek je dopušten šaren pigment na jednobojnoj osnovi. Glava, uši i šape prekriva kratka prava, gusta i puna dlaka dužine 1-2 cm. Prednji deo i strane prednjih nogu, kao i unutrašnje strane zadnjih nogu, pokriva kratka dlaka. Dlaka na trupu, nadlaktici, nogama i repu je u širokim talasima, srednje dužine, od 4-14 cm, i èesto stvara neku vrstu grebena, uvojaka i bokora. Dlaka je prilièno gruba, talasasta, malo oštra i ne æebi se. Ispod dlake se nalazi podlaka koja je vunasta i tanja. Na vratu je kao ogrlica od dlake koja dopire do prsa. Na nogama su zastavice od 5-8 cm. Ceo rep je prekriven bujnom i talasastom dlakom. Na donjoj strani repa je najduža dlaka od 10-15 cm. Dlaka kod šteneta je sjajna, talasasta ili glatka i puna. Dlaka je bele boje. Boja slonove kosti još uvek se dopušta.

Velièina: Visina merena do grebena od 71-75 cm za mužjake, a od 66-70 cm, za kuje. Proporcije tela izražene u procentu visine iznose: dužina trupa - 104% (najèešæe u praksi 108-110%), dubina grudi -48% (52-58%), širina grudi 27%, obim grudi 120% (125-130%), dužina glave -45%. Dužina lica iznosi 42% dužine glave, ali èesto i 50%, dužina ušiju iznosi 50%.

Težina mužjaka je 40-52 kg, a kuje 30-42 kg.

Hod: Korak je spor, oprezno težak. Kas se odlikuje boènim pokretom. Ovaj pas je sposoban da bez napora neprekidno kasa 25-30 km.

Mane: Kratak nosnik. Preterano ispupèena lobanja. Nedovoljno razvijeni oèni lukovi. Oèni kapci i usne koje vise. Uši priljubljene uz glavu i zabaèene unazad. Dugaèak vrat. Široka prsa i slabe pleæke. Koža svetio sive boje. Žute oèi. Žuta dlaka ili sa žutim mrljama. Slab telesni sastav. Nepoverljiv pogled.

Diskvalifikacione mane: Uspravno nošene uši, podgrizaè ili jak predgrizaè, suviše naglašen stop. Dlaka oštra ili koja se æebi. Rep koji se uvija i koji se èak pri mirovanju psa izdiže iznad linije slabinskog dela leða. Druge boje osim bele. Visina manja od 65 cm za mužjaka i 60 cm, za kuju. Nije poželjna težina iznad 60 kg.
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника
 
Kuvas-prelepa rasa
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Zivotinje :: Psi :: Rase pasa!-
Скочи на: