Zivotinje

Za sve koji vole zivotinje
 
HomeHome  FAQ/УпутствоFAQ/Упутство  ТражиТражи  Листа члановаЛиста чланова  Корисничке групеКорисничке групе  Региструј сеРегиструј се  Приступи  

Share | 
 

 Nega pasa!

Go down 
АуторПорука
Ksenija&Bruno
Admin
Ksenija&Bruno

Број порука : 45
Registration date : 10.06.2008

ПорукаНаслов: Nega pasa!   Tue Jun 10, 2008 12:22 pm

Nega stenadi
U prve dve - tri nedelje života svu brigu oko legla uglavnom vodi kuja a dužnost odgajivača je da kontroliše čistoću kotilice kao i njenu temperaturu i da prati zdravstveno stanje i apetit kako kuje tako i štenadi. Cesto se dešava da kuja slabije ili manje štene izbacuje iz kotilice, ne da mu da sisa, čak hoće i da ga ubije. Ona na taj način sama vrši selekciju. Uz veliko strpljenje odgajivača i takva štenad se mogu spasiti i izrasti u normalne, zdrave pse, mada se dešava da ostanu manja i slabija ili da se u njihovom daljem razvoju pokažu problemi.

Od 20-og dana štenad treba početi prehranjivati po recepturi koja je prilagođena njihovom uzrastu. U isto vreme treba obaviti prvu dehelmintizaciju (čišćenje od parazita) kako štenadi tako i kuje. Čišćenje se ponavlja 40-og dana.

Prvu vakcinaciju treba obaviti u toku 7-8 nedelje starosti pod uslovom da je štene potpuno zdravo i očišćeno od crevnih parazita.

Po prvoj vakcini štene se može predati novim vlasnicima. Dužnost odgajivača je da upozna nove vlasnike sa režimom držanja i ishrane šteneta i da ga obavesti o preduzetim profilaktičkim merama.

Druga vakcina se daje između 11-12 nedelja starosti i tek 7 dana po revakcini štene se izvodi napolje i može kontaktirati sa drugim psima.

Preporučuje se i davanje treće vakcine sa 5 meseci starosti.

Odgajivači koji su se savesno pridržavali svojih dužnosti i s Ijubavlju vodili brigu o psima, imaće zdrav i uspešan podmladak iz svoje odgajivačnice.
Kada odlučimo da nabavimo psa već bi trebalo da imamo predviđeno i obezbeđeno mesto gde ćemo ga držati. Naravno, mesto zavisi i od toga koja je rasa psa u pitanju. Generalno gledano, psa možemo držati u stanu ili u dvorištu .

Ukoliko psa držimo u stanu, biramo takvo mesto koje često ne korlstimo, kako bi smo obezbedili mir psu. To mogu biti, na primer, natkrivene terase, predsoblje, kupatilo ili za male ili dobro obučene i vaspitane pse može i dnevna soba. U takvoj prostoriji treba obezbediti mesto za ishranu, odmor i boravak psa. Najčešće se koristl krpa sa prostirkom. Psa treba navikavati da to mesto što češće koristi i da ga zavoli.

Službene i lovačke pse bi trebalo držati u dvorištu. Za smeštaj biramo najmirniji deo dvorišta iza kuće. Izabrano mesto ne sme biti izloženo udarima vetra. Na tom mestu gradimo boks koji bi trebalo da je dovoljno prostran i za igru (npr. dužine 5 a širine 3 metra). Boks se sastoji iz dva dela: jednog koji je natkriven i drugog koji nije. Deo koji nije natkriven treba ograditi žicom čija su okca prečnika 3x3 ili 4x4 cm. Ograda treba da je visoka 2 metra i smeštena na zidanorn delu visine 30 cm.


U natkrivenom delu postavljamo kućicu čija veličina odgovara veličini psa. Prosečne dimenzije su: dužina 90 cm, širina 60-80 cm. Kućica treba da se rasklapa radi lakšeg čišćenja i dezinfekcije. Ulaz u kućlcu treba da je dovoljno prostran, visine 50-60, a širine 40-50 cm. Prag treba da je visok 4-5 cm, kako bi se onemogućilo izbacivanje prostirke iz kućice. Na ulazni deo postavljamo zastorni pokrivač od sargije (ćebeta) zakovan na gornjem delu, koji se sam zatvara posle ulaska u kućicu tako da zadržava stalnu temperaturu. Nogare na kojima je kućica, visoke su oko 5 cm, i leti omogućavaju strujanje vazduha dok se zimi taj prostor zatvara.

Pod ispred kućice treba prekriti ciglom i fugovati bitumenom ili betonlrati radi lakšeg čišćenja.

Prostirka zavisi od godišnjeg doba. Zimi se stavlja ćebe, sarglja ili stari dušek. Leti u natkriven deo stavljamo najčešće jutanu vreću 1x1 metar, da bi psa zaštitili od dekubitalnih promena na nogama i karličnlm kostima koje se javljaju ako pas ležl na tvrdoj podlozl.

Biramo deo zaklonjen od sunca. O tome posebno vodimo računa ako imamo leglo štenadi, jer kod njih nije razvijen termoregulacioni centar (do 2 meseca).
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника
 
Nega pasa!
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Zivotinje :: Psi :: Zdravlje pasa!-
Скочи на: